DIY sängynpääty

22.9.2020

Olen todella monta vuotta haaveillut sängynpäädystä, mutta en ole saanut aikaiseksi hommata, koska sängynpäädyt ovat mielestäni todella kalliita. Niimpä päätinkin tehdä itse! Tämä tuli myös todella edullisesti, koska tämän sängynpäädyn tekeminen maksoi mulle 45€! Tein kyllä todella hyviä löytöjä ja tein hyviä säästöjä, joten jos päätät tehdä itse - joudut ehkä maksamaan hieman enemmän ellei sulla käy yhtä hyvä tuuri hankintojen suhteen kuin mulla!

Oon itse asiassa pyöritellyt ajatusta tästäkin, että tekisin sängynpäädyn itse jo monta vuotta, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Nyt uuden sängyn hankinnan yhteydessä ajattelin, että nyt on aika. Nyt aionkin kertoa miten tämän tein. En valitettavasti tajunnut ottaa kuvia valmistusvaiheesta, kun olin niin innoissani tätä tekemässä, mutta yritän selittää mahdollisimman hyvin!
Sängynpääty
Sängynpääty
Hankinnat

Kangas | Eurokangas 13,40€
Itsepäällystettävät napit | Eurokangas 12,60€ (4,20€ pkt)
Lastulevy | K-Rauta 18,50€ (linkissä eri hinta, mutta tuon verran maksoin itse)
Vanha petari
Kestävää lankaa

Pientä tarinaa hankinnoista
Kankaan löytyminen oli aikamoista onnenkauppaa! Kävelin Eurokankaaseen tietty visio mielessä. Ensin myyjän kanssa kierrettiin ja katseltiin heidän beigejä kankaita ja ajattelin, että apua. Heillä ei ole sinnepäinkään sellaista kangasta, jonka haluaisin. Sain myöhemmin toisenkin myyjän apua ja hän sai heti kiinni visiostani ja täydellinen kangas löyty jämäpala-laarista! Ihan uskomaton tuuri, että jämäpaloista löytyi täydellinen kangas ja vielä niin isona palana, että se riitti sängynpäädyn tekemiseen!

Yksi isoin säästö minkä tässä tein oli pehmuste. Jos olisin lähteny ostamaan esimerkiksi vaahtomuovia - olisi sängynpäädyn hinta tuplaantunut ellei jopa triplaantunut. Mutta käytin tähän vanhan petarin, jolle ei enää ollut käyttöä. Kierrätystä parhaimmillaan!
Sängynpääty
Sängynpääty
Sängynpäädyn rakentaminen

Ihan ensiksi sahattiin lastulevy oikeisiin mittoihin. Mun sängynpäädyn kooksi tuli 140cm x 120cm. Kun levy oli saatu oikean kokoiseksi, mitattiin nappien paikat ja merkattiin ne levyyn. Mun sängynpäätyyn tuli 12 nappia. 5 yläriviin, 4 keskimmäiseen riviin ja 3 alariviin. Kun nappien paikat oli mitattu ja merkattu, porattiin reiät. Porattiin kaksi pientä reikää aina napin paikan molemmille puolille.

Seuraavaksi leikattiin petarista sopivat palat. Me leikattiin kaksi palaa, jotka laitettiin päällekkäin, jotta saatiin pehmeämpi sängynpääty. Sitten aseteltiin patjan palat levyn päälle. Seuraavaksi alettiinkin laittamaan kangasta. Me laitettiin kangas vain nitojalla kiinni. Tässä tärkeetä on se, että kangas tulee tarpeeksi tiukalle ja mahdollisimman suoraan. Munkin kankaassa on hieman "kuviota", joten piti katsoa että se tulee nätisti suoraan. Kulmien taittaminen on myös hieman haastavampi, mutta onnistuu kyllä hyvin, kun jaksaa hieman nähdä vaivaa.

Kun kangas oli saatu paikoilleen päällystin napit. Nappien päällystäminen oli yllättävän helppoa, mutta vaatii hieman näppivoimaa. Pakkauksen mukana tulee siis välineet! Seuraavaksi alettiinkin laittamaan nappeja paikoilleen. Nappi pujotettiin siis pitkään lankaan keskelle ja me tehtiin siihen vielä solmu, niin että nappi pysyy varmasti keskellä. Sitten parsinneulalla pujotettiin ensin langan toinen pää toisesta napin paikan reiästä ja sitten langan toinen pää toisesta reiästä ja sitten lankoja vedettiin tiukalle, jotta nappi painuu syvemmälle ja sitten langat solmittiin tiukasti yhteen. Tässä on tärkeää, että on kestävää lankaa! Nappien laiton jälkeen sängynpääty olikin valmis!
Sängynpääty
Sängynpäädyn tekeminen oli yllättävän helppoa! Toki en tätä olisi varmaan yksin saanut tehtyä, joten onneksi iskä auttoi!♡ Mutta olen niin iloinen, että mulla on vihdoin kauan haaveilemani sängynpääty! Ja olen aika ylpeä siitä, kuinka hyvin sen tekeminen onnistui!

Mitä mieltä sä olet? Hitti vai huti?

2 kommenttia:

  1. Moikka. Sängynpääty näyttää todella hyvältä! Laitoitko petaria levyyn kiinni millään ennen kankaan laittoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En laittanut, pysyy tosi hyvin paikoillaan kun kangas on kiristetty tiukasti sekä tietysti myös napit pitävät paikallaan :)

      Poista

Kommenttisi piristää päivääni, olethan kuitenkin asiallinen♡

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan